Pénzügyek, célok, É.L.E.T.

Blogom lényege pénzügyeink tervezésének dokumentálása és publikálása mások számára. Azért osztom meg másokkal is ezeket az információkat, hogy legyen példa... Mire? Arra, hogy hogyan kell a pénzzel bánni, vagy arra, hogy hogyan nem szabad a pénzzel bánni... Hogy melyik lesz, rajtam/rajtunk múlik, pénzügyeink nyitott könyv lesz mindenki számára. A mai világból hiányzó őszinteséggel bevállalom jó és rossz döntéseinket egyaránt. Aztán, hogy a kezdeti lelkesedést meddig tudom fenntartani... ;) U.I.: Persze a tisztelt adóhatóság emberei legyenek tisztában azzal, hogy ez csak egy fikció, bármilyen személy anyagi helyzetével való hasonlóság csak a véletlen műve...

Befektetés és hitel

FusionCharts.
 
View XML for the above chart

Linkblog

2007.08.23. 06:58 DemjanJr

Fenntartható csökkentés...

Az utóbbi hetek történéseiből a lényeg:

Várható egy 40.000 Ft-os bevétel csökkenés... Nem jó hír, de hát ez benne van a pakliban.

Ez elgondolkodtatott a hitelállományommal ápolt viszonyomról.
Célom volt az év elején, hogy legkésőbb év végére megszabaduljak az egésztől. Ez rendben is van, ha hitelt vesz fel az ember, akkor tudnia kell, hogy ez előre kapott pénz, amit ki kell fizetni.
Biztos sokan vannak, akik már csak azért sem néznek szembe a hitelállományukkal, mert frusztrálná őket a tudat, ha kiderülne még mennyi ideig kell - úgymond - a banknak dolgozniuk.
Kb. 1.200.000 Ft van mindenféle hitelben, amit havi 60.000 Ft-os részletekben 20 hónapig tart visszafizetni... majdnem két év... 2009 április... Nagyon durva! Majd' két év, ami kell, hogy így, tudatosan kezelve megszabaduljak a hitelektől...
Ja és mindezt havi 60.000 Ft-tal!

Ez a gondolat vetette fel bennem azt, hogy át kellene ezt a gyors lerendezéses dolgot fordítani valami - nevezzük úgy - fenntartható csökkentéses módszerre. Miért? Mert ez a havi 60e Ft fix kiadás igen komoly összeg, van akinek a fizetése ennyi, nekünk meg csak a törlesztés... Igy ezt mielőbb meg kell szüntetni, ugyanakkor nem lehet mindenáron csak a hiteltörlesztéssel foglalkozni. 2 éven át való kifizetés így is elég megterhelő lesz számunkra...
Kézben kell tartani a dolgokat, de az élet örömeit is szem előtt kell tartani! Nem szabad, hogy mindenáron törlesztésekre legyen fordítva az összes pénz, ugyanakkor nem szabad a dolog súlyát sem elfelejteni.

Ehhez dolgoztam ki egy 1.0 megoldást:
Jelenleg a hitelek 4 csoportba oszthatók: 350.000 Ft személyi kölcsön az autón, 350.000 Ft hitelkártya tartozás, 350.000 Ft diákhitel, 180.000 Ft folyószámlahitel. Szépen el van osztva az biztos! :) Naszóval, ezeknek a kategóriáknak a prioritása: autó normál, hitelkártya magas, diákhitel alacsony, folyószámla alacsony.
Magyarázat: Az autó hitel eddig is volt, ezután is lesz. Ezt a hitelt úgy tudom kezelni, hogy egy olyan dolog törlesztése, amihez mindketten ragaszkodunk. Fizetni kell, de lelki nyugalom övezi... :)
Hitelkártya. Magas kamattal, magas törlesztőrészlettel. Nem jó. Ráadásul az ebből vett dolgok már nem is nagyon kézzel foghatóak, így nehéz a tudat, hogy ez az összeg még visszafizetésre vár.
Diákhitel. Bár az ebből vásárolt dolgok szintén nehezen visszakereshetőek, előnye, hogy alacsony kamattal és gyakorlatilag saját magam által meghatározott törlesztő összeggel rendelkezik. Kötelezően 3.750 Ft-ot kell fizetni... (Egyelőre!)
Folyószámlahitel. Van, végülis egész alacsony költséggel, de akkor is van. Prioritása kb. akkora mint a diákhitelé, hiszen ha baj történik, ez még mindig fizethető.

Szóval ezek a prioritások.
Ezek alapján:

- Autó hitel beépül a kiadásaink közé, mint rendszeres kiadás. Van és kész.
- A diákhitel törlesztése alacsony prioritása miatt havi 10.000 Ft-ban lesz meghatározva. Ezzel kb. 36-40 hónap alatt lehet letörleszteni, de bármi történjék, 3.750 Ft a törlesztés KÖTELEZŐ összege.
- Folyószámlahitel. Minden extra pénz ide kerül befizetésre, hogy ez a havi költség megszűnjön. Ha megszűnik, akkor meg megmarad egy vészhitelnek, ha valami történik.
- Hitelkártyák. Havonta 30.000 Ft-ot fogunk rákölteni, így legrosszabb esetben is 1 év alatt megszűnik a legmagasabb prioritású hitel.

Ha bónuszt kapunk, annak 50%-a rögtön a hitelkártyákra kerül befizetésre, így végülis ennek a megszűnése jóval korábbra várható. Ha a hó végi folyószámla egyenleg pozitív, akkor annak felét szintén a hitelkártyákra fordíjuk. Amint a hitelkártya tartozás elfogy, a havi befizetés mehet a diákhitelbe, folyószámlahitelbe. Ez még nem biztos, lehet jobb helyet találunk ennek a pénznek. De mire ez a kettő is lerendeződik, kb. az autó is ki lesz fizetve.

Tételesen:

Autó: havi 17.000 Ft
Diákhitel: havi 10.000 Ft
Folyószámlahitel: Kb. 3.000 Ft, de a számlán lévő pénz mennyiségétől függ.
Hitelkártyák: havi 30.000 Ft

Igy jön ki tehát a havi 60.000 Ft, ami bármennyire is sok, 3 hónappal ezelőtt csak az autóé volt 45.000 Ft...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyeink.blog.hu/api/trackback/id/tr40146632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása