Pénzügyek, célok, É.L.E.T.

Blogom lényege pénzügyeink tervezésének dokumentálása és publikálása mások számára. Azért osztom meg másokkal is ezeket az információkat, hogy legyen példa... Mire? Arra, hogy hogyan kell a pénzzel bánni, vagy arra, hogy hogyan nem szabad a pénzzel bánni... Hogy melyik lesz, rajtam/rajtunk múlik, pénzügyeink nyitott könyv lesz mindenki számára. A mai világból hiányzó őszinteséggel bevállalom jó és rossz döntéseinket egyaránt. Aztán, hogy a kezdeti lelkesedést meddig tudom fenntartani... ;) U.I.: Persze a tisztelt adóhatóság emberei legyenek tisztában azzal, hogy ez csak egy fikció, bármilyen személy anyagi helyzetével való hasonlóság csak a véletlen műve...

Befektetés és hitel

FusionCharts.
 
View XML for the above chart

Linkblog

2008.01.06. 18:57 DemjanJr

Hirtelen új taktika

Ismét sikerült elvesztenünk az önkontrollt...

Egyenleget vizsgálva azt vettük észre, hogy ismét sikerült elcsúszni. Igaz, nem hitelkártyákkal és adóságokkal, hanem a pluszpénzek "túlélés" miatti felhasználásával.

Jelenleg nagyságrendileg 200.000 Ft extra pénzzel nem tudunk elszámolni. Ennyi pénzt kaptunk a fizetésen felül és ennyi nincs most meg! Fel lett élve!

KATASZTRÓFA!!!!

Ezért, szükséges volt a kiadásaink nyomonkövetésére egy új módszert kitalálni.
Ez a következő:

Legfrissebb adatok alapján 420.000 Ft bevételünk és 235.000 Ft fix kiadásunk van havonta (a kiadásban nincs benne a kaja és a benzin). A havi bevételt 5 részre felosztjuk. 235.000 Ft a fix kiadásokra, a maradék 185.000 Ft négy hétnek megfelelően 46.250 Ft-os részekre. Mivel négy hét csak 28 nap, és a következő fizetésig legrosszabb esetben 31 nap telik el, négy hét helyett négy szakaszt használunk a hónap felosztására. A terv alapján "fizetésosztás" a következő napokon lesz minden hónapban:

    1.-e
    9.-e (ekkorra már meg kell hogy érkezzen a fizetés)
    17.-e
    24.-e

Tekintve, hogy a fizetés elosztásáról van szó, első szakasznak a 9-17-ig terjedőt hívjuk, ez fix 8 nap hosszú. Ezután jön a második szakasz, ez fix 7 nap hosszú (17-24), majd a változó harmadik, 24-1-ig, és a legutolsó szakasz 1-9-ig.
Minden egyes szakaszra jut 46.250 Ft, vagyis napi szinten legjobb esetben (5 napos szakasz esetén) 9.250 Ft/nap legrosszabb esetben (8 napos szakasz) 5.781 Ft/nap. Mivel ez két főre vonatkozik, ezért ezeket még el kell osztani kettővel, vagyis:

    5 napos szakasz esetén: 4.625 Ft/fő
    6 napos szakasz esetén: 3.854 Ft/fő
    7 napos szakasz esetén: 3.303 Ft/fő
    8 napos szakasz esetén: 2.890 Ft/fő

A 2008-as évben 31 db 8 napos, 16 db 7 napos és 1 db 6 napos szakasz lesz, tehát leginkább a napi 2.890 Ft/fő összeggel számolhatunk.

Minden szakasz végén a megmaradt összeget félrerakjuk, ebből képezve megtakarítási és váratlan kiadásokra fedezetet nyújtó alapot.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyeink.blog.hu/api/trackback/id/tr67287257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manor 2008.01.12. 15:05:00

Ez az egy napra lebontott kiadás meghatározás nagyon jó, én is hasonlóan csinálom.
Az hogy lehet, hogy nem tudsz (vagy csak alig) magasabb hozamot eléri annál, mintha otthon romlana a pénz? ( a grafikon alapján) Nem említettél semmilyen kockázatos befektetési formát.

DemjanJr 2008.01.13. 20:31:29

Üdv a blogomon!

A kockázatos befektetési forma az maga a Unit-Linked biztosítás. :)
Ha 5 éve van UL-ed, akkor a pénzügyi tanácsadó már nem biztos, hogy foglalkozik is vele(d), hisz a jutalékot csak 2 évig kapta...

Sajnos semmi, de semmi nem segít egy UL biztosítással rendelkezőn, csak az, ha a pénzügyi tanácsadója mániákus pénzügyes, egy nagy adag szociális érzékkel, empátiával megáldva.

Mert 2 év után pusztán egy telefonhívás is kiadás, költség neki, amiért nem kap semmit...

No mind1. Most kezembe vettem a dolgot, szerencsém, hogy szeretek a pénzügyekkel foglalkozni.

Meglátjuk, hová jutunk, de az új befektetéseinket valószínűleg már nem UL-be, hanem befektetési alapokba fogjuk helyezni, saját felügyelettel, nagyobb mozgástérrel.

manor 2008.01.15. 17:52:11

Ja, igen, az UL:) Hát az tényleg azoknak való, akik egy ügylettel le akarják tudni "befektetéseiket" az elkövetkezendő 15-20 évre.
Nagyon jó ötlet ez a blog, illetve a szándék, ami mögötte van. Én is dolgozom egy "pénzügyi műveltség terjesztő" projekten, nagyon ránk fér, sajnos...

DemjanJr 2008.01.19. 19:47:40

Köszi, igyekszem, hátha valakinek segít a "történetem". Saját magamnak biztosan, könnyen visszatekinthetek az elmúlt időszakra, de azért bízom benne, hogy más is meg tud benne látni valamit, ami a segítségére lehet!

A projektedre kiváncsi vagyok, ha olyan állapotba kerül, hogy publikussá is teszed, akkor jelezd nekem, de komolyan!
Örülök, hogy másoknak is van ilyen indíttatása, sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása